Många svenskar lider av zinkbrist utan att veta om det. Zink är en livsviktig mineral som spelar en avgörande roll för immunsystemet, sårläkning och matsmältning. Symptom som sköra naglar, återkommande infektioner, kronisk muskelvärk och magbesvär kan vara tecken på att du inte får i dig tillräckligt med zink
Detta essentiella näringsämne är nödvändigt för hundratals funktioner i kroppen, men är samtidigt ett av de mineraler som kroppen har svårast att absorbera från maten vi äter. Med tanke på zinks vitala roll i vårt välmående, kan även en mindre brist få påtagliga effekter.
Så hur upptäcker man zinkbrist, och vad gör egentligen zink för kroppen?
Vad är zink?
Zink är ett vitalt spårämne som spelar en central roll i många av kroppens funktioner. Det är framför allt känt för sin betydelse i immunförsvaret, där det bidrar till att bekämpa infektioner och sjukdomar.
Zink är också kritiskt för kroppens tillväxt och utveckling, deltar aktivt i processen av DNA-syntes, och är nödvändigt för cellernas delning och tillväxt. Detta gör zink särskilt viktigt under perioder av snabb tillväxt, såsom under barndomen, tonåren och graviditeten.
Förutom dessa vitala funktioner spelar zink en roll i över 300 enzymatiska reaktioner i kroppen, påverkar såväl proteinsyntes som kroppens förmåga att läka sår. Det är också avgörande för att upprätthålla kroppens hormonbalans, inklusive fruktsamhet och reproduktion, samt har en viktig funktion i att upprätthålla vår förmåga att se, smaka och lukta.
Vem riskerar zinkbrist?
Zinkbrist är ett tillstånd som potentiellt kan påverka många, men det finns specifika grupper som är mer benägna att drabbas än andra. De som står inför en ökad risk inkluderar:
Äldre
Med åldern försämras kroppens förmåga att absorbera zink effektivt. Äldre människor kan också ha kostvanor som inte är tillräckligt näringsrika, vilket ytterligare ökar risken för zinkbrist.
Gravida Kvinnor
Under graviditeten ökar behovet av zink på grund av att det är vitalt för den växande fostrets utveckling. En brist kan inte bara påverka moderns hälsa utan också fostrets utveckling och hälsa.
Personer med Gastrointestinala Sjukdomar
Tillstånd som Crohns sjukdom, celiaki, och andra sjukdomar som påverkar näringsupptaget kan leda till att zink inte absorberas ordentligt. Detta gör individer med dessa tillstånd särskilt sårbara för zinkbrist.
Personer med dåliga Kostvanor
De som inte konsumerar en balanserad kost rik på zink, som kött, skaldjur, nötter och frön, kan lätt utveckla brist. Detta gäller särskilt för vegetarianer och veganer som inte kompenserar för frånvaron av zinkrika köttprodukter med andra zinkkällor.
Alkoholmissbrukare
Alkohol minskar upptaget av zink och ökar utsöndringen av zink via urinen. De som konsumerar alkohol i stora mängder löper därför en ökad risk för zinkbrist.
Personer med Vissa Kroniska Sjukdomar: Sjukdomar som diabetes, kronisk njursjukdom, levercirros och andra tillstånd som påverkar kroppens förmåga att absorbera eller behålla zink kan leda till brist.
Det är viktigt för personer som tillhör någon av dessa riskgrupper att vara medvetna om zinkbristens tecken och symtom. De bör också överväga att göra regelbundna hälsokontroller och, om nödvändigt, genomföra en hårmineralanalys för att få en detaljerad översikt över sin mineralstatus, inklusive zink. Genom att förstå riskerna och vidta förebyggande åtgärder kan man säkerställa tillräckliga zinknivåer och stödja en övergripande god hälsa.
"Zink är en mineral som man kan ta på kvällen vid sänggående då zink aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör kroppen trött. " - Zarah Öberg, tidningen Kurera
Varför behöver vi zink?
Våra kroppar behöver zink för att:
Minska aknebesvär
Skydda och förhindra upptag av tungmetaller
Behålla en normal kopparbalans
Stötta synförmågan
Bygga upp benstommen
Bibehålla normal smak- och luktfunktion
Bilda sädesvätska och spermier
Sårläkning
Producera, lagra och frisätta insulin
Tecken på zinkbrist
Zinkbrist kan leda till en mängd olika symtom och tecken, som kan variera i allvarlighetsgrad beroende på bristens nivå. Här är några vanliga tecken och symptom som kan indikera en brist på zink:
Nedsatt immunförsvar
Ett av de första och mest märkbara tecknen på zinkbrist är en ökad benägenhet för infektioner och sjukdomar. Zink är avgörande för att upprätthålla ett starkt immunförsvar, och utan tillräckligt av det kan du finna att du blir sjuk oftare eller att förkylningar och virus varar längre.
Sår som inte läker ordentligt
Om du märker att sår på din hud tar längre tid än vanligt att läka, eller om skärsår och skrubbsår lämnar märken under en längre tid, kan detta vara ett tecken på zinkbrist. Zink är viktigt för celltillväxt och sårläkning.
Hudproblem
Hudproblem såsom akne, eksem, och psoriasis kan förvärras eller uppstå på grund av zinkbrist. Zink hjälper till att kontrollera inflammation och reglera cellproduktionen i huden.
Håravfall
Ett oväntat eller plötsligt håravfall kan vara relaterat till otillräckliga zinknivåer. Zink är viktigt för hårväxt och hårsäckarnas hälsa.
Svårigheter att se i mörker
Zinkbrist kan påverka din förmåga att se i svagt ljus eller mörker, en kondition som kallas nattblindhet.
Smak- och luktförlust
Zink är nödvändigt för smak- och luktsinne. Om du märker en minskad förmåga att känna smaker och lukter kan det vara ett symptom på brist.
Bristningar i huden kring munnen
Små sår eller bristningar i huden runt munnen, känd som angular cheilitis, kan vara ett tecken på zinkbrist.
Mentala symtom
Zinkbrist kan leda till förändringar i beteende och humör, inklusive irritabilitet och låg koncentration. I allvarliga fall kan det även bidra till depression.
Mat som innehåller mycket zink
Ostron
Fullkornsprodukter
Kalkon
Shiitakesvamp
Genomför en hårmineralanalys för att kontrollera dina zinknivåer
Misstänker du zinkbrist? En hårmineralanalys är ett effektivt sätt att få en detaljerad bild av din kropps näringsstatus. Analysen mäter inte bara dina zinknivåer utan avslöjar också balansen mellan andra viktiga mineraler, spårämnen och tungmetaller. Den hjälper till att identifiera eventuella brister eller obalanser som kan påverka din hälsa, och ger dig värdefull information för att optimera ditt välmående.
Klicka HÄR för att komma till vår karta med certifierade terapeuter.